lördag 10 mars 2012

Fetter

Vilka fetter som är nyttiga tvistar de lärde om. Vissa säger att mättat fett är skadligt och att växtoljor är att föredra, andra säger precis tvärt om. Alla verkar dock eniga om att omega-3 från fisk och icke-härdat kokosfett (sånt man köper i rund burk INTE härdat i fyrkantig folie) är nyttigt, samt att transfetter är onyttiga.

När det gäller växtoljorna, ska man akta sig för sådana som innehåller mycket mycket omega-6 i förhållande till omega-3, dvs solrosolja, majsolja, sesamolja osv. (Ät inte dem, eller varor som innehåller det.) De enda oljor som verkar vara ok, eller nyttiga (om man nu tror att växtoljor är nyttiga) är rapsolja och olivolja. Och linfröolja som innehåller mycket (växt) omega-3 är nyttig, men den får inte hettas upp. Omega-3 är nämligen känslig för uppvärmning. Det ska man även tänka på när man tillagar med oljorna: Upphetta inte till mer än 180 grader. Det gäller även omega-3 i fisk: Tillaga på låg värme, eller ännu hellre - ät fisken rå! (Men se till att den varit ordentligt fryst först, så ni inte får mask.)

Rapsoljan ska helst vara kallpressad, eftersom den då har kvar fler näringsämnen än varmpressad. När man utvinner rapsolja på vanligt vis används en massa lösningsmedel och andra kemikalier samt värme. "Förstörda oljor" hävdar vissa. Jag köper därför ekologisk kallpressad rapsolja och lagar så mycket jag kan med det. Men eftersom vissa familjemedlemmar inte tycker om smaken på kallpressad rapsolja (som dock delvis försvinner, efter ett tag i värme), använder jag ibland den varmpressade. Anledningen är, att det annars inte finns något annat matfett som alla äter. M HATAR nämligen kokos i alla former.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar