tisdag 26 februari 2013

Snabbakat bröd att ha till soppa

Detta bröd brukar jag slänga ihop, medan soppan kokar. Det ska helst ätas färskt.

Jag häller 3 dl havregryn i en bunke. Häller i 3 dl vatten och låter det stå och svälla lite.

Jag värmer ca 1 dl kokosolja så det blir flytande, men inte för varmt (för då förstör man "bubbelkraften" i bakpulvret). Jag häller i det också i havregrynen. 

I en annan bunke blandar jag 2 dl majsmjöl, 0.5 tsk salt, 1 tsk bakpulver. Jag häller därefter i detta i den andra blandningen.

Jag häller ut smeten på en plåt med bakplåtspapper (eller en smord plåt).

Sen gräddar jag ca 20-25 minuter i 200 grader. Brödet ska få lite färg. Sen bryts det och äte till soppan, med eller utan pålägg.

Alternativ: Ta bara 2,5 dl vatten och lägg till 2 ägg. Lägg till 2 dl majskorn och mixa degen lätt med stavmixer. Det blir nästan godare om man gör så här. Man kan minska mängden bakpulver till 0,5 tsk också.

4 kommentarer:

 1. Hej! Bra med brödtips. Nu ska vi försöka med glutenfritt hemma. Vi lagar helst mat utan E-ämnen. Vi tycker det svåraste verkar vara brödet. Gissar att det är mkt E-ämnen i glutenfritt "köpebröd". Har du ngt tips på recept på bra "frukostbröd"? Eller vad vi ska undvika? Glutenfritt mjöl, har ej hunnit titta på det. Vet du hur det är med E-ämnen?
  /Åsagåsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorry jag missat att svara på detta. Ja, det är mycket skit i köpebrödet. Tyvärr ger vi det ibland fortfarande.

   Kanske hittar du något recept här:
   http://www.gluten-celiaki.blogspot.se/2013/03/2-fantastiskt-bra-receptbocker-for-en.html

   Kram

   Radera
 2. Hej! Nu kör vi på autismdiet! Men hur är det med havregryn egentligen? Vi har inte ätit det, men det skulle underlätta massor om vi kunde införa det!! Du brukar ju ha koll på vad som gäller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia!
   Beklagar verkligen att jag missat att svara på detta. Enligt vissa så är vissa barn så känsliga att de inte klarar ren havre heller. Mina barn äter Sempers glutenfria havre och det går bra tror jag. Så klart kan jag inte vet hur det skulle vara om de tog bort den. Kanske skulle de må bättre?

   Radera