måndag 23 april 2012

Gluten-, mjölk- och E-nummerfritt havreknäckebröd

7 dl fullkornshavremjöl (Jag maler mitt eget, av ekologisk havre.)
1 dl potatismjöl (För att brödet ska hålla ihop. Den som vill, kan testa att baka utan. Öka då mängden husk.)
1/2 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 dl kallpressad rapsolja (Jag funderar på att byta ut den mot kokosolja. Återkommer med det!)

Blanda de torra ingredienserna noga. Häll på olja och rör runt. Koka 4 dl vatten häll på, eventuellt mer om smeten är för hård. Den ska gå att bre ut, utan problem. Den ska dock inte vara för rinnig, för då blir det färdiga knäckebrödet smuligt. (Vattnet dunstar ju.) Testa er fram!

Bres ut på två plåtar. Smeten täcker inte riktigt hela plåtarna. Jag har anpassat receptet efter mina silikonunderlägg.

Båda plåtarna gräddas samtidigt, ca 50-60 minuter i 150 grader varmluft (ingen över- eller undervärme), tills kanterna börja bli mörka. Låt kallna och bryt det i bitar. Det går naturligtvis att grädda i vanlig ugn också, men grädda i mitten, i två omgångar.

Vill man ha det mjukt och segt så tar man ut det lite tidigare än 50 minuter. Smaken blir dock godare om man gräddar det tills hela "kakan" blir hård.

Det kan ta lite tid innan man får in tekniken. Det är lätt att knäcket antingen blir för tjockt och hårt, eller för smuligt. Det är dock så gott, att det är värt ansträngningen!

Tips: Om man inte har en hemmakvarn som jag, kan man köpa lite fullkornshavre och hacka i en mixer och komplettera det köpta mjölet med. Havre smakar nämligen mer, när det är nymalet.

4 kommentarer:

  1. Jag gjorde detta utomordentligt lättbakade bröd igår! Men jag gjorde på skrädmjöl, det fungerade bra, även om jag kan tänka mig att det blir godare på ditt sätt! Tack för receptet! :-)

    SvaraRadera
  2. Funkar även med 2-3 msk kokosolja istället.

    SvaraRadera
  3. Tack för detta fantastiskt lätta och goda knäckebröd.

    SvaraRadera