lördag 1 december 2012

Grönsakssoppa

Jag brukar göra grönsakssoppa med det som finns hemma. Det är rätt enkelt och smakar gott om man kryddar den lite och har i en klick fett. Men det måste få koka ordentligt och det tar tid att skala grönsaker. Man kan fuska genom att köpa färdiga grönsaksblandningar i frysdisken. Det är gott nog och bättre än mycket annan mat!

Jag häller i vatten i en kastrull, så mycket att det kommer täcka grönsakerna (fylls på efter hand).
En klick kokosolja
Tomatpuré efter smak (Obs! Det är viktigt att den är i från början och får koka till sig.)

Exempel på saker jag har i:
Skivade morötter och/eller palsternackor (ska koka lite längre än övrigt, så de lägger jag i först)
Potatis
Broccoli
Blomkål
Lök eller purjolök
Majs (läggs i på slutet)

Har vi lite kött eller kyckling över, så brukar jag lägga i det med. Men absolut aldrig några buljongtärningar eller flytande buljong. Den innehåller glutamat och en massa andra konstiga saker. Och behövs inte.


Vitlök förhöjer smaken, men numera undviker jag det eftersom barnen äter mer soppa utan. Och folk får oftast salta och peppra efteråt, efter smak. Barnen är inte så förtjusta i peppar.

Tänk på att det inte är alla människor som gillar blandad mat, och kanske inte allt som är i. Lillebror gillar varken morötter eller broccoli, så det tar jag helt enkelt ut ur hans tallrik och lägger i lite extra av det han gillar. Då äter han med god aptit.

Jag gör oftast en stor portion, för det är bra snabbmat att värma. Bättre än mycket annan snabbmat.


2 kommentarer:

 1. Soppa är gott. Riktig comfort food och just det att man kan använda det man hittar hemma just då är nog en del som gör det så bra! :)
  Vi brukar också fiska upp vissa saker till ena barnet och utesluta samma sak till ett annat. Lite krångligt ibland men ändå såå mycket lättare än att laga 3 olika maträtter ;)
  Du gör möjligtvis inte egen buljong? Jag har funderat på det själv många gånger men kommer mig liksom inte för.. Jag har även hittat en ekologisk tärningsbuljong som inte innehåller massa konstigheter, så jag känner mig inte så motiverad att stå och koka i flera timmar just nu..

  Kul att hitta hit, förresten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen! Förhoppningsvis kommer jag att dra igång denna blogg lite mer framöver.

   Håller helt med! Det är faktiskt lättare att anpassa än att laga olika maträtter. Det händer att jag gör det med. Det är ju så vi vuxna har det, när vi äter ute: Kan välja mellan flera olika saker.

   Nej, jag orkar inte heller koka buljong. Jag använder tomatpuré och en klick kokosolja för extra smak. Jag köper ingen buljong, eftersom jag vill veta vad jag har i maten och att det inte är nåt fusk. Men det finns säkert buljong som är okej. Min syrra och hennes sambo kokade buljong på morotsskal och annat, som blev helt okej.

   Radera