måndag 16 september 2013

Rulltårta, ca 8-10 bitar

Den här rulltårtan fullkomligt älskar sockergrisen lillebror. Så här gör man, från början till slut. Jag har markerat i blått vad du behöver ha hemma.

Sätt ugnen på 250 grader.

Ta fram två ugnsplåtar och lägg på bakplåtspapper på båda.

Skala och kärna ur 3 äpplen och skiva dem tunt. Koka dem i 0,5 dl vatten. Mixa med stavmixer mot slutet, så det blir ett jämnt mos. Häll eventuellt på mera vatten. Och varför inte hälla i några russin? (Jag har inte testat detta, men tänker att det borde gå bra och smaka gott.)


Blanda
1,5 dl (glutenfritt) havremjöl (kan säkert bytas ut mot annat mjöl om man t ex äter LCHF) 
0,5 dl potatismjöl (kan eventuellt bytas ut mer havremjöl)
0,5-1 dl druvsocker (kan bytas ut mot annan sötning eller uteslutas, se upp så druvsockret inte är gjort av vete, om du är känslig)
1-2 tsk kanel (beroende på hur mycket kanel du gillar) 
1 tsk bakpulver
eventuellt 1-2 tsk vaniljpulver eller frön från en vaniljstång
i en skål.

Knäck 3 ägg i en annan skål och vispa dem luftig och poröst med en elvisp. (Så mycket det går.)

Häll äggröran direkt, långsamt och försiktigt i mjölblandningen..

Häll i 2 matskedar vatten i alltihopa. Blanda ordentligt, men försiktigt. Häll ut jämnt, som en rektangel på en av plåtarna (med papper på).

Grädda i ca 5-10 minuter mitt i ugnen, tills kanterna börjar blir mörka och tårtan är kladdfri i mitten. (Testa med en sticka eller gaffel.) Håll koll! Gå inte därifrån. Det går snabbt från kladdig till bränd, eftersom kakan är tunn och ugnsvärmen hög.

Ta ut, och strö lite druvsocker på. Lägg det andra bakplåtspappret på, och den andra plåten ovanpå, upp och ner. Lyft upp plåtarna. Håll ihop dem hårt. Vänd blixtsnabbt plåtarna, så den undre hamnar överst och tvärt om. Ta bort den första plåten (den övre som varit i ugnen och är varm). Sätt gärna in den varma plåten i ugnen igen, så minimerar du risken att någon bränner sig på den. (Och stäng av ugnen.) Dra försiktigt av det varma pappret. Pensla eventuellt på baksidan med kallvatten om det inte släpper.

Häll snabbt på äppelmoset och bred ut jämnt. Rulla ihop tårtan från en av långsidorna. Dela och ät direkt för bästa smak.

För variation

Banan-choklad-rulltårta
För variation kan man byta ut kanelen mot ca 4 tsk kakao (eller hur mycket man vill ha) och äppelmoset mot bananmos. (Fast choklad-äppelrulltårta är nog gott det med.)

Bär-vanilj-rulltårta
Byt ut kanelen mot frön från en vaniljstång. Byt ut äppelmoset mot kokta hallon, eller kokta blåbär, eller kokta jordgubbar.

Fler kryddor man kan experimentera med utifrån detta grundrecept: Kardemumma, mald lakritsrot.

Vill man inte rulla tårtorna, kan man dela den i två delar, lägga fyllningen emellan och göra en vanlig tårta. Ska man ha det lite festligare, kan man lägga lite halvsmält havreglass ovanpå istället för grädde.

Berätta gärna om ni får till någon lyckad smakblandning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar