lördag 6 oktober 2012

Potatischips

Det verkar ju som att alla växtoljor förutom kokosolja och olivolja är rätt onyttiga, på grund av för hög halt av omega-6. Rapsolja innehåller visserligen en del växt-omega-3, men de flesta av oss klarar inte av att omvandla växt-omega-3 till det som kroppen behöver till cellmembranen. Det kroppen behöver till cellmembranen är omega-3 från fisk, som dessutom gett klinisk bevisad effekt på ADHD i studier. Lika stor som Ritalin. Omega-6 konkurrerar med omega-3 i fiskolja. Alltså borde rent logiskt ADHD-symptomen öka, om man ger mycket växtoljor med omega-6. Så köpta chips som alltid innehåller växtoljor, har barnen inte fått på ett tag.

Köpta chips innehåller dessutom ofta glutamat eller jästextrakt som också innehåller glutamat (utan att fabrikanten behöver skriva ut det i innehållsförteckningen). Vi håller oss gärna långt borta i från dessa.

Sån tur att det är så enkelt att göra hemlagade chips då! Jag skivar potatis tunt och steker i kokosolja. Det är viktigt att man har olja så det täcker chipsen, så de friteras i stekpannan. I stekpanna istället för fritös, eftersom kokosoljan är så himla dyr. Men det funkar lika bra. Och vi har egentligen 2 stekpannor bredvid varandra, så det går lite snabbare.

Och sen kan man naturligtvis krydda som man önskar. Endast fantasin sätter gränser. Svartpeppar, dill eller lök. Och varför inte göra chips på andra rotfrukter? Palsternacka eller morot t ex?

Det är lite pilligt och man får stå bredvid och hålla koll så de inte blir brända. Men väl värt resultatet. Mmmm!


1 kommentar:

 1. Jag hörde precis OLW;s reklam på radion:
  - Alltid bakade på solrosolja
  Vi skulle köpa chips för någon helg sedan till sonen som hade en kompis som skulle sova över.
  Det var omöjligt att hitta några "bra" chips. Alla var gjorda på solrosolja och alla med någon smak var det vete i.
  Vi hittade en påse där det bara stod potatis, salt och olja på som vi tog, men det var ju såklart solrosolja.

  SvaraRadera